Božikovina

Osim božićnog drvca i božićne zvijezde, postoji još jedna biljka koja je simbol Božića. Ta biljka je božikovina.

Božikovina je zimzeleni grm koji rađa crvenim bobicama te ima vjersku simboliku – oštri listovi simboliziraju trnovu krunu koju je nosio Krist, dok su bobice simbol uskrsnuća – predstavljaju njegovu krv. Legenda kaže da su bobice božikovine izvorno bile bijele, ali da je krv koju je Krist prolio za grijehe čovječanstva zauvijek obojila bobice u crveno. Zimzelena kvaliteta drveta je metafora za vječni život. Dok su druge biljke uvenule tijekom zime, božikovina je ostala zelena i jaka, a bobice su joj bile jarko crvene boje u najtežim uvjetima.

U nekim vjerovanjima sječenje stabla božikovine donijelo bi lošu sreću. Nasuprot tome, u Hrvatskoj također postoji vjerovanje da nas božikovina štiti od nesreće budući da se znalo da samo dobri ljudi mogu ući u kuću zaštićenu božikovinom, božikovina je s vremenom postala simbol gostoprimstva i dobrodošlice.

Vjeruje se da je ime božikovina proizašlo zbog korištenja grančica navedene biljke kao ukras za Božić.

Božikovinu možemo uočiti na raznim božićnim dekoracijama kao što su ukrasni papiri, stolnjaci, salvete, vijenci i ostali dekorativni elementi. Božić ne bi bio potpun bez tih sjajnih, tamnozelenih listova i svijetlih bobica u vijencima i girlandama.

U nekoliko europskih zemalja još uvijek se vjeruje da nošenje božikovine u zatvorenom prostoru za Božić osigurava godinu sreće. U Francuskoj, opće je poznato da će nesreća zadesiti ako unesete božikovinu u zatvoreni prostor prije 24. prosinca.

Dakle, samo naprijed i ukrasite svoj dom kuglicama božikovine samo ne prije Badnjaka !

Naša božikovina dolazi kao 2D ukras za stupove u visini od 3 metra te širine 1,25 metara. Čelična konstrukcija ispunjena je svjetlećom cijevi, zelenom umjetnom borovinom i malim crvenim kuglicama. Sa svojim tradicionalnim izgledom, ovaj motiv će zasigurno istaknuti Vaš grad. Slike ukrasa možete vidjeti u našem katalogu pod klasifikacijom “Jelke”.