Advent

Advent ili došašće je priprema za dolazak i rođenje Isusa Krista, a sastoji se od četiri tjedna koja neposredno prethode Božiću.

Prema crkvenim propisima, od dana sv. Katarine počinje božićno pripremanje i post koji traje točno mjesec dana. Vrijeme posta je i vrijeme promišljanja o vjeri i Kristu, u čistoći duha i tijela. Svako jutro se održavaju mise zornice, ispovijedi i pričesti kako bi Božić imao znak obnove i novog početka-rođenja.

Poslije sv. Katarine, slijede blagdani sv. Barbare (4. prosinca), sv. Nikole (6. prosinca) i sv. Lucije (13. prosinca).

Običaj koji se sačuvao do današnjeg dana je sijanje božićne pšenice kao simbol obnove života i plodnosti. Pšenica se sije na dan sv. Barbare ili sv. Lucije. Taj običaj je vezan samo uz Hrvatsku. Prema narodnom vjerovanju, gustoća iznikle pšenice, boja i sočnost njezinih vlati, pretkazat će bolju ili lošiju žetvu iduće godine. Nakon Božića, pšenica se daje pticama jer ništa se iz tog svetog razdoblja ne smije baciti.

U Hrvatskoj se sve do 1850. godine nije običavalo kititi božićno drvce, iako takva praksa u njemačkim pokrajinama postoji još od 16. stoljeća, a zanimljivo je da su prva božićna stabla bila bjelogorična. Stabla su se kitila jabukama, narančama, šljivama, kruškama, pozlaćenim orasima i lješnjacima te slasticama od šećera i papira ili staklenim figurama, ovisno o bogatstvu kuće i ukućana. Jaslice postavljene ispod božićnog drvca izravno govore o događaju koji se proslavlja – noć Isusova rođenja. Prve jaslice je prema nekim zapisima napravio sv. Franjo još 1223. godine, a danas su jaslice našle mjesto gotovo ispod svakog božićnog drvca.

Ovo je najljepše i najveselije doba u godini. Učinite Vaš Advent još ljepšim uz pomoć Vista Teama. Obratite nam se za ukrašavanje Vašeg grada ili općine. Uz naše dekoracije i Vaš grad može zablistati u blagdanskom ruhu. Naš katalog nalazi se na ovoj poveznici.